Maktkampen om varpan kartlagd

Just nu avgörs SM i varpa i Ronneby, Blekinge. Sedan den gotländska sporten började spridas till fastlandet under 1900-talet har konflikterna om regler, form och innehåll varit många mellan gotlänningar och fastlandsbor, visar en kartläggning som Leif Yttergren på Idrottshögskolan i Stockholm gjort.
- Vad det handlar ytterst om, det är en maktkamp, om makten över varpan. När så att säga gotlänningarna känner att sitt kulturarv, som varpan faktiskt utgör, är hotat, så blir konflikten så oerhört stark, säger Leif Yttergren, lektor i idrottshistoria vid Idrottshögskolan i Stockholm som har skrivit en bok om kampen om varpan. Varpa är prickkastning med en speciell sten av just sten eller metall mot en pinne. Under stenen, varpan, finns urtag för fingrarna. Sporten kommer ursprungligen från Gotland men spreds under 1930- och 40-talen till fastlandet. De nya utövarna ville ändra reglerna för att varpan skulle bli en mer modern tävlingsdrott, men det motsatte sig de gotländska varpakastarna som tyckte att de sociala och trevliga inslagen var lika viktiga som tävlingsmomentet, och det blev inte bättre av att Svenska varpaförbundet som startades 1945 hamnade i Stockholm. De gotländska spelarna kände sig förbisedda. Konflikten har genomsyrat idrotten ända fram till idag. Allvaret i bråket understryks av att en tävlingsledare i Stockholm som ville ändra i reglerna för sporten till och med har mordhotats. Enligt Leif Yttergren handlar motsättningarna inte bara om varpa. – Många gotlänningar upplever idag att mycket av sitt ursprung, det ursprungliga Gotland håller på att försvinna; skolor läggs ner, affärer läggs ner, bussar slutar att gå, så man känner sig litet hotad helt enkelt, och när så att säga man även börjar hota det man har som kanske mest kära, sin varpa eller sin pärk, då reagerar man starkt, säger Yttergren.
Max Carlgren i samarbete med SR Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".