Svårt få ersättning för bilskador

Om man kör sönder bilen för att vägen är i dåligt skick är det svårt att få ersättning från Vägverket, rapporterar Sveriges Radio Västerbotten. Förra året anmäldes 1600 fall till Vägverket, bara 14 procent av dom fick ersättning. Det är svårast att få ersättning i nordligaste Sverige.
För att få ersättning från Vägverket måste verket ha upptäckt ett fel och inte åtgärdat det, eller missat med skyltning. Finns det skyltar är det näst intill omöjligt att få ersättning säger Anna-Lena Henriksson, skadereglerare vid Vägverket region Norr i Luleå. Svårt få ersättning i norr I hela landet anmäldes 1600 skador till Vägverket förra året och 14 procent av dom fick ersättning. Men i region norr som är Norrbotten och Västerbotten var det bara två procent. Tre av 170 fick ersättning. Skador vid tjällossning Vanligaste anmälningarna i norra Sverige är skador på däck och fälgar vid tjällossningen när det blir gropar och bulor på vägarna. Sen följer stenskott och skador på stötdämpare och oljetråg. Vänta sig nej Hittills i år har en fått ersättning i Norrbotten och Västerbotten, tjugo har fått avslag och dom flesta som väntar på svar kan vänta sig ett nej. Anna-Lena Henriksson håller med om att det inte är nån god prognos på att klaga hos Vägverket i norr. –Nej, det kan man säga. Är det nån mening med att klaga överhuvudtaget? –Nån mening tycker jag att det är. Det är ju dåliga vägar vi har. Det är frågan om pengar i slutändan. Vi har ju hål i vägarna här som måste lagas och det behövs pengar till det,säger Anna-Lena Henriksson.
Agneta Johansson, SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".