Skolskjutsfråga avgörs av regeringsrätten

Sveriges kommuner bryter mot lagen när barn med skilda föräldrar inte får skolskjuts från både sin mamma och pappa. Det hävdar Skolverket i sitt yttrande till regeringsrätten. Domstolen ska i höst ta ställning i ett fall, och domen kommer att påverka många skilda föräldrar.
Frågan är om de mer än 400 000 skoleleverna som har skilda föräldrar ska kunna få skolskjuts från både sin mamma och pappa om det behövs. Det ska regeringsrätten slå fast i en dom som blir prejudicerande, de vill säga alla kommuner måste rätta sig efter den. I ett yttrande till regeringsrätten skriver Skolverket att kommunerna bryter mot skollagen när eleverna erbjuds skolskjuts enbart från folkbokföringsadressen, som de allra flesta kommuner gör. Men kommunförbundet gör en helt annan tolkning av lagen. Elevens behov av skolskjuts måste rimligen prövas enbart utifrån den adress som kommunen har bestämt, vilket är folkbokföringsadressen, skriver Kommunförbundet i sitt yttrande till regeringsrätten. Kommunförbundet pekar också på att det blir krångligare och dyrare för kommunerna att ge skolskjuts från mer än en adress per elev.
Martin Johansson, Ekot och Lasse Pettersson, SR Gävleborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".