Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Worldcom-kris skadar förtroendet

Publicerat tisdag 23 juli 2002 kl 05.00
Det amerikanska telecombolaget Worldcoms kris påverkar även svenskarnas förtroende för aktiemarknaden och världsekonomin. På måndagen blev det klart att Worldcom i praktiken går i konkurs och orsaken är företagets tvivelaktiga bokföring.
Krisen för det amerikanska telebolaget Worldcom var ett hett ämne i måndagens nyhetsrapportering och effekterna av den märks för aktiehandeln i Sverige. För förtroende är avgörande för aktiehandeln, anser Robert Bergkvist chefsanalytiker på SEB Merchant banking. –Svenska hushåll och även institutionella förvaltare tänker sig nog för en extra gång innan man köper aktier. Det är ju en förtroendekris i och med att man inte riktigt kan lita på eller känner osäkerhet inför de redovisningar som man får från företagen. Bakslag för aktiehandel Jan Häggström, chef för ekonomisk analys på Handelsbanken håller med: –Det har ju varit ett väldigt uppsving på 90-talet för aktiehandel och det har ju byggt på att man kan lita på vad bolagen säger, att det finns en genomlysning av bolagens affärer. Nu visar det sig att det finns tveksamheter här och det betyder ju att det det blir ett litet bakslag för aktiehandeln. Ingen skada på lång sikt Avslöjandet om att Worldcom dolt utgifter på motsvarande 35 miljarder kronor i bokföringen under flera år har alltså gjort att misstron mot aktiehandeln för tillfället är utbredd i Sverige, men det behöver inte ha effekter på lång sikt, säger Jan Häggström, på Handelsbanken. –Jag tror samtidigt att vi får åtgärder, kanske i form av lagstiftning, men framför allt att bolagen frivilligt anpassar sig efter ännu hårdare krav på redovisning. På så sätt tror jag att på sikt så repareras den här skadan. Skärpning növdändig Skärpningar i företagens redovisningar kan vara nödvändiga tror Robert Bergkvist på SEB: –Man måste ju kunna lita på det företagen redovisar, det är grundbulten i en marknadsekonomi. Informationen som företagen ger ska kunna utläsas och utvärderas av aktieägare, långivare, löntagare, ja samhället i stort, säger Robert Bergkvist.
Helena Jansson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".