Hopp om fred i Sudan

Hoppet om fred i Sudan har ökat efter nära nitton års inbördeskrig. Regeringen och gerillan i södra delen av landet har enats om självstyre för södern i sex år, sedan ska en folkomröstning hållas.
Flera tidigare försök att skapa fred i landet har misslyckats. Att parterna nu i helgen lyckades enas tror Staffan Wiking, biståndskoordinatör på Röda Korset delvis beror på påtryckningar från västvärlden, framför allt USA och Strobritannien, men också från dom internationella oljebolagen som utvinner olja i södra Sudan. Kräver självständighet Det var 1983 som inbördeskriget mellan den kristet dominerade SPLA-gerillan och den muslimska regeringen i norr bröt ut. SPLA kräver självständighet för södra Sudan och vägrar acceptera regeringens försök att inför islamsk sharialagstiftning i landet. Hård kritik mot oljebolagen Både regeringen och SPLA-gerillan har anklagats av människorättsorganisationer för massakrer på civila och för användandet av barnsoldater. Oljebolagen har i sin tur fått hårt kritik för att stödja regeringens krig mot rebellerna eftersom flera av oljefälten, trots att dom ligger i södra Sudan kontrolleras av regeringen. Förhandlingarna fortsätter Regeringen och gerillan ska nu fortsätta förhandlingarna i augusti. Men även om Staffan Wiking är optimistisk till avtalet så återstår enligt honom många svåra frågor att lösa: –Sen flera år tillbaka har motståndet i södra Sudan delats upp i flera olika fraktioner. SPLA måste på nåt sätt få med sig de också i det här fredsavtalet. Jag tror inte att regeringen går med på ett fredsavtal där SPLA inte kan garantera att de andra motståndsgrupperna håller sig lugna, säger Staffan Wiking.
Peter Öholm, utrikesreporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista