Moderaterna ökade över hela landet

Moderaterna gick inte bara framåt i riksdagsvalet. De ökade också i kommuner och landsting. Det innebär maktskifte på många platser.

Det blir maktskifte på många platser, bland annat i Stockholm där de borgerliga partierna återigen tar makten från socialdemokraterna. Moderaterna är nu det enskilt största partiet i fullmäktige i huvudstaden, vilket naturligtvis gläder Kristina Axén Olin som lämnar oppositionsrollen.

– Det är klart att det är otroligt roligt och hedrande. Vi har gjort det historiskt bästa valet någonsin, säger hon.

Socialdemokraterna i Stockholm tappade nästan åtta procentenheter jämfört med förra valet. Det avgående finansborgarrådet, socialdemokraten Annika Billström är besviken.

– Det har dragit en högervind genom Sverige och Stockholm har dragits med i detta, säger Annika Billström.

Maktskiften i flera landsting
Moderaterna får nu egen majoritet i flera Stockholmskommuner, i flera andra blir det borgerligt styre i tidigare rödgröna kommuner. Även i landstinget i Stockholm blir det maktskifte, liksom i till exempel Uppsala och Region Skåne.

I Värmland blir det också maktskifte i landstinget, men åt motsatt håll. Där kommer socialdemokraterna och vänstern nu att ta över.

I Västerås kommun tar den borgerliga alliansen, där miljöpartiet ingår, över makten. Helt avgörande för maktskiftet är moderaternas framgång i valet. Lund och Helsingborg är andra exempel, liksom småländska Uppvidinge och Växjö där Rola Brentlin är moderata ungdomsförbundets distriktsordförande och hon jublade i natt.

– Det här är helt underbart, jag kommer in i kommunfullmäktige nu och det känns helt underbart att vi får ta makten i Kronoberg och Växjö och förändra kommunen och göra den mycket mycket bättre, säger Rola Brentlin.

S framåt i norr
I Norrbotten däremot har socialdemokraterna gått framåt och stärkt sin ställning som det största partiet. I till exempel miljöpartiets ledare Peter Erikssons hemkommun Kalix ökade socialdemokraterna med 23 procentenheter. Den stora förloraren där är miljöpartiet som gått från 43,7 till 10,6 procent.

Även i Göteborg har socialdemokraterna gått framåt. Göran Johansson är kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har känt det när jag har varit ute, ett väldigt gott stöd, säger han.

Flera allianser
Samtidigt finns det flera kommuner och landsting där partier har valt att regera tillsammans över blockgränserna under förra mandatperioden.

I till exempel Västra Götaland har socialdemokraterna, folkpartiet och centern gemensamt styrt regionen under förra mandatperioden. Än är det oklart om de kommer att fortsätta göra det.

I Kungsör gjorde centern ett mycket bra val och blev näst största parti. Om de hade funnits en borgerlig allians i kommunen, skulle borgarna gemensamt kunna ta över nu, men det kommer inte att ske, säger centerpartisten Ann-Marie Andersson.

– Det har ju vi deklarerat tydligt och klart till väljarna och väljarna har gett oss det här stödet.

Ni kommer inte att samarbeta med moderaterna?

– Efter varje val har man ju en förhandling, men så har vi sagt innan och jag tror inte att vi kommer att göra det, nej.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se
i
samarbete med SR Stockholm,
SR Kronoberg,
SR Göteborg och
SR Västmanland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".