Gråvarg.

Vargmotståndet vann i Dalarna

Vid de lokala folkomröstningarna i Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen sa en stark majoritet ja till att kommunerna ska verka för att det ska bli lättare att få skjuta rovdjur som attackerar tamdjur.

Trots att folkomröstningarna inte kan ses som annat än opinionsyttringar, eftersom det är riksdagen som beslutar om förändringar i rovdjurspolitiken så kommer nu lagen att ändras eftersom den borgerliga alliansen är enig om att det ska bli lagligt att försvara sina tamdjur.

En som gläds åt beskedet är Nils Björklund, dalaordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik, som fick beskedet när han nu under måndagsförmiddagen var ute på älgjakt.

”Livet återvänder till glesbygden”
– Jag är mycket positiv. Livet kanske återvänder till glesbygden igen på det här sättet. Hoppet finns nu i alla fall. För mig har det betytt allt, antingen bo kvar eller flytta eller ta bort mina tamdjur. För mig och många djurägare har det varit en mycket dyster tid, säger han.

Nils Björklund är en av alla jägare som har kämpat för rätten att försvara sina jakthundar om de attackeras av en varg.

Även om valdeltagandet i de lokala folkomröstningarna i Dalarna var lågt, på vissa platser runt 60 procent, blev det en rungande majoritet för att kommunerna ska verka för en förändring i rovdjurspolitiken. Mellan ungefär 65 och 80 procent röstade ja i dom olika kommunerna.

Riksdagen avgör
Trots att folkomröstningarna egentligen är betydelselösa eftersom rovdjurspolitiken bestäms av riksdagen kommer nu ja-sägarna att få igenom sina krav på lagändring.

Den borgerliga alliansen är enig om att ändra i den aktuella paragraf 28 och göra det möjligt att skjuta rovdjur som attackerar tamdjur även om tamdjuren är utanför hägn.

Viltforskaren Olof Liberg är samordnare för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv och trots att det nu kommer att bli lättare att skjuta varg tror han inte att det kommer att skjutas fler vargar än idag.

”Inga fler vargar kommer att skjutas”
– Jag tror att de flesta som är beredda att skjuta varg i oträngt läge gör det redan i dag. Och de som inte skjuter varg i oträngt läge kommer inte att göra det i någon större utsträckning med den nya lagen heller.

Vad krävs det då av den här nya lagen tycker du?

– Man skulle kunna villkora lagen så att man i kommentarerna till lagtexten skriver att detta är en tillfällig lag som man prövar. Skulle det visa sig att den missbrukas så att vi får en dramatisk ökning i antalet skjutna vargar, som i värsta fall skulle hota vargstammens framtid, så drar man tillbaka lagen, säger Olof Liberg.

Jenny Sanner Roosqvist.
jenny.roosqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".