Frågan om biltullarna kan bli en hård nöt för alliansen.

Trängselskatten sätter alliansen på prov

Frågan om trängselskatten i Stockholm kommer att bli den nya borgerliga regeringens första elddop. Resultatet av folkomröstningarna blev nämligen en mardröm för de riksdagspolitiker som nu ska tolka det.

I Stockholms kommun blev det majoritet för införande av trängselskatt. I de övriga 14 kommuner i Stockholms län som folkomröstade blev det nej.

Räknar man samman alla röster i en pott är det majoritet för ett nej. Elva kommuner i Stockholms län röstade inte alls.

Det är riksdagen som fattar det avgörande beslutet.

Uppmanade till omröstning
I våras skrev de fyra borgerliga riksdagspartierna ett brev till kommunförbundet i Stockholms län där de sa sig vilja följa folkviljan i länet i frågan och uppmanade därför så många kommuner som möjligt att hålla en folkomröstning.

Men hur uttolkningen av folkviljan sedan ska gå till preciserades inte närmare. Resultaten från folkomröstningarna skapar nu split inom borgerligheten.

M och kd för nej
Kristdemokraternas Mats Odell och folkpartiets Jan Björklund menar båda att resultatet innebär ett nej.

– Den huvudinriktningen ligger fast och sedan måste ju det här diskuteras uttolkas och det har ännu inte skett. Men min bedömning är att det mesta talar för att det inte blir någon trängselskatt, säger Mats Odell.

– Vi måste ta upp diskussioner både inom den borgerliga alliansen och med alla riksdagspartier om hur detta ska tolkas, men folkpartiets utgångspunkt är att det nej-resultat, om än knappt, som finns i regionen ska respekteras, säger Jan Björklund.

C vill analysera
Moderaterna är inne på samma linje, medan centerpartiet, som är det enda borgerliga parti som är för trängselskatt, varnar för överilade uttalanden.

– Jag tror att vi ska lugna oss. Vi har lämnat ett brev tillsammans som vi har formulerat gemensamt. Då tycker jag att det är väldigt viktigt att vi tillsammans sätter oss ner och gör en analys av det resultat som nu har räknats samman, säger centerns riksdagsledamot Åsa Torstensson.

Det ända som är säkert är att en svekdebatt lär vänta runt hörnet: antingen från Stockholms kommun eller från kommunerna omkring.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".