En fråga för EG-domstolen.

EU prövar privatimport av alkohol igen

Frågan om det ska bli tillåtet för svenskar att privatimportera alkohol via internet ska prövas av EG-domstolen igen. EU:s domstol anser att fallet är så komplicerat och principiellt viktigt att det nu tas upp för behandling ännu en gång.

I höst skulle EG-domstolen ha avgjort om det är rätt eller fel att förbjuda svenskar att privatimportera alkohol via Internet. Men nu tas målet om.

Under tisdagen samlas parterna i det så kallade Rosengrenmålet i domstolen i Luxemburg. Nu flyttas målet från en domstolsavdelning med fem domare till den stora avdelningen med 13 domare. Det beror sannolikt på att EU:s domstol anser att den här tvistefrågan har större principiell betydelse än man tidigare trott.

Luddigt beslut
Det förslag till beslut som domstolens generaladvokat levererade i mars har fått kritik för att vara för luddigt och ge utrymme för olika tolkningar. EG-domstolen vill att beslutet om den svenska privatimporten av alkohol ska vara så tydligt att det kan tjäna som vägledning för EU:s inre marknad.

EU-kommissionen och frihandelsorganisationen EFTA kommer att upprepa i domstolen att de anser att det svenska förbudet mot privatimport av öl, vin och sprit via nätet strider mot EU:s regler om fri rörlighet för varor.

Motsatta åsikter
De anser också att det svenska spritmonopolet bara gäller den svenska marknaden och att det därför inte är lagligt möjligt att förbjuda privatimport från andra länder.

Den svenska regeringen är av motsatt åsikt och hävdar dessutom att importförbud för privatpersoner är ett skydd för den svenska folkhälsan. Idag läggs dessa principer under luppen. EG-domstolen vill gräva djupare och parterna kommer alltså att frågas ut av en extra stor panel av 13 domare.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".