Maktskifte kan påverka avtalsförhandlingar

Regeringsskiftet kan komma att försvåra de kommande avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Framför allt är det den borgerliga alliansens sänkning av a-kasseersättningen, samtidigt som man gör det dyrare att vara med i a-kassan, som retat upp fackförbunden.

– Vi kan inte utesluta att det får en inverkan på kommande avtalsrörelse om alliansen genomför de förslag som man har gått till val på, säger Ella Niia, ordförande för Hotell och restaurangfacket.

Tre miljoner arbetstagare ska få nya löneavtal genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare under vintern och våren.

”Ökade kostnader påverkar”
Alliansregeringens kommande sänkning av a-kasseersättningen, kombinerad med en höjning av själva a-kasseavgiften, riskerar att försvåra förhandlingarna tror även TCO:s ordförande Sture Nordh.

– Ökar kostnaderna för de enskilda arbetstagarna, då finns det naturligtvis möjligheter att detta kommer att påverka avtalsförhandlingarna, säger han.

Kortare avtal
Hur fackens motdrag mot försämringarna i a-kassan ska se ut är långt ifrån klart. Men hos Hotell- och restaurangfacket finns till exempel redan tankar på att inte låsa sig till treåriga avtalsperioder, så som varit standard på arbetsmarknaden de senaste åren.

Kortare avtalsperioder betyder en oroligare svensk arbetsmarknad.

– Det var väl den första frågan jag fick på jobbet när jag kom på måndagen; ska vi verkligen ha treårsavtal nu? Det är ju ingenting man sätter sig och diskuterar vid första avtalsbordet, men den har dykt upp bland medarbetare, oron för vad som händer nu när vi får en borgerlig regering, säger Ella Niia.

”Påverkar inte”
På arbetsgivarsidan tycker man att det är fel av facken att alls blanda in frågan om dyrare a-kassa i avtalsförhandlingarna.

– Det påverkar inte företagens förmåga att höja löner eller sänka löner. Det är andra faktorer som kommer att påverka detta, och det är mer konjunkturutveckling och sådana saker, säger Karl-Olof Stenqvist, Teknikföretagens förhandlingschef.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".