USA stoppar stöd till FN

USA:s utrikesminister Colin Powell har beslutat att dra tillbaka stödet på 300 miljoner kronor till FN:s befolkningsorgan UNFPA, eftersom den amerikanska regeringen anser att FN stöder aborter och tvångssterilisering i Kina.
Enligt amerikansk lag är det förbjudet att använda skattemedel för att stödja aborter. FN har länge kritiserats av abortmotståndare i kongressen för att ha en alltför liberal inställning till just aborter. Man menar att FN stödjer bland annat kinesiska familjeplaneringsprojekt som uppmanar kvinnor till abort och sterilisering, ibland under tvång. ”Vi är chockade”, säger chefen för FN:s befolkningsorgan, Thoraya Obaid. ”USA:s indragna stöd påverkar vår verksamhet i 142 länder, vi har aldrig sysslat med tvång i Kina eller någon annanstans i världen och de indragna bidragen kommer att leda till fler osäkra aborter och till att 10 000-tals kvinnor och spädbarn dör”, hävdar FNs beolkningsorgan. På amerikanska UD understryker talesmannen Richard Boucher att de 300 miljoner kronorna inte försvinner utan styrs över till de amerikanska biståndsorganet US Aid, för att kunna garantera att inga skattemedel används för att uppmuntra till aborter eller sterilisering under tvång.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".