Kina anklagar Taiwan för riskera krig

I Kina anklagar regeringen nu Taiwans president Chen Shui-bien för att riskera krig genom att antyda att Taiwan kan komma att utropa sin självständighet och bli en egen stat. Uttalandet kommer efter ett tal som president Chen höll i söndags om motsättningarna mellan Taiwan och Fastlandskina
I det TV-sända talet förklarade president Chen Shui-bien att Taiwan kan tvingas söka en egen väg om ledningen i Peking fortsätter att vägra förhandla om normala relationer mellan Taiwan och Kina. Effekten underströks av att presidenten då övergick till att tala taiwanesiska till sina landsmän. Men trots att huvudbudskapet i Chen Shui-biens tal var en förnyad uppmaning till ledningen i Peking att förhandla om fred och samarbete och normala relationer är svaret negativt. Chen Shui-bien riskerar krig genom sitt tal om en framtida självständighet för Taiwan, skriver den officiella dagstidningen China Daily och citerar en regeringstalesman som säger att president Chens uttalande kommer att göra stor skada. Kina anser att Taiwan är en rebellprovins som skall återförenas med fastlandet och har hotat med krig för att få kontroll över ön. Regeringen har vägrat samtal om normala förbindelser till dess ledningen i Taipei erkänner att Taiwan tillhör Kina. Detta är ett oacceptabelt villkor för president Chen Shui-bien. Men han tvingas ändå vädja till ledarna i Peking om normala kontakter. Orsaken är det ekonomiska beroendet mellan Taiwan och Fastlandskina som bara växer. Det taiwanesiska näringslivet har investerat 600 miljarder kronor på fastlandet, där löner och produktionskostnader är väsentligt lägre. Och för företagen på Taiwan är det särskilt viktigt att relationerna över taiwansundet förbättras. Talet om krig får extra relief av en rapport som förra veckan publicerades i USA av försvarshögkvarteret Pentagon. I rapporten hävdas att den kinesiska krigsmakten genomgår en omfattande modernisering och upprustning med sikte på att kunna återta Taiwan med våld. Kina har kritiserat rapporten som starkt överdriven och avsedd att skada förbindelserna mellan Washington och Peking.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".