Maktskifte på börstoppen

Det kraftiga fallet på börserna har ändrat Stockholmsbörsens tio-i-topp-lista över de högst värderade bolagen. För två år sen var Ericsson och Telia störst, men de har nu fått lämna över topplaceringarna till Astra Zeneca och Nordea.
Leif Vindevåg är ekonom på Stockholmsbörsen och han menar att man ur bolagens synpunkt egentligen inte behöver vara så bekymrad. – Men vi har ju i mediavärlden fått ett allt tyligare fokus på just de här dagliga avläsningarna och då får man både hos placerarna och hos bolagte, en ororlig inställning till vad värderingen ska bli från dag till dag. Maktskifte på toppen Dramatiken har varit stor på stockholmsbörsen under de senaste två åren. Samtidigt som 2000 miljarder kronor, mer än hälften av det sammanlagda börsvärdet gått upp i rök, har också ett maktskifte ägt rum. Flera av de bolag som var värda mest pengar för två år sen har blivit omkörda och tappat placeringar på listan över de högst värderade svenska företagen. De tydligaste exemplet är Ericsson som förlorat sin självklara förstaplats och idag är fjärde störst på börsen. Stora exportföretag dominerar Läkemedelsbolaget Astra Zeneca är det högst värderade bolaget idag. Det är värt 144 miljarder kronor. Sen kommer Nordea värt 132 mijarder och Hennes & Mauritz värt 128 miljarder. – Nu är vi lite mer tillbaka i normalsituationen att börsvärdet på den svenska ekonomin domineras av de stora stabila exportföretagen. Så det finns en bättre koppling mellan börsvärde, exportvärde och sysselsättning, än det var ett tag under IT-boomen, säger Leif Vindevåg.
Mattias Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista