Volvo presenterade miljardvinst

Det var övervägande positiva tongångar när fordonstillverkaren Volvo på tisdagsförmiddagen presenterade sitt resultat för det andra kvartalet i år. Produktionen av lastbilar går för fullt och försäljningen ökar. Inom Volvo Aero däremot märker man av krisen inom flygsektorn.
Volvochefen Leif Johansson såg inte speciellt orolig ut när han presenterade Volvos resultat för perioden första april till sista juni. Den kraftiga försäljningsnedgången inom Volvo Aero är visserligen inte vidare festlig, men trots problemen går försäljningen av flygmotorer fortfarande med en liten vinst. Stort intresse för nya modeller Betydligt viktigare för Volvo är hur det går inom koncernens två största affärsområden: lastvagnar och inom området för grävmaskiner och hjullastare. Där kunde Leif Johansson ge lugnande besked. Efter problemen i början av året då Volvo ställde om produktionen mot nya modeller går tillverkningen nu för fullt och intresset från kunderna är stort. Överträffade förväntningar Totalt överträffade Volvo analytikernas förväntningnar och bolaget sällar sig därmed till raden av svenska verkstads- och industriföretag som börsmörkret till trots de senaste veckorna visat starka resultat. Volvos totala försäljning på cirka 50 miljarder kronor under kvatalet var en ökning jämfört med motsvarande period i fjol och vinsten på 1,3 miljarder kronor var ingenting Leif Johansson behövde skämmas för.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista