Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalt bolag tystar sina anställda

Det kommunala bolaget Hemab, Härnösands Energi och Miljö, har förbjudit sina anställda att uttala sig i massmedia. Enligt ledningens informationspolicy är det bara ledningsgruppen som får uttala sig. Kommunalarbetareförbundet är kritiskt.
Annica Jansson, ombudsman på förbundskontoret för kommunal, menar att det är viktigt att de anställda i kommunala bolag har rätt att uttala sig: – Det här handlar ju om hela den gemensamma sektorn som är skattefinansierad och för att allmänheten ska kunna ha den här insynen så är ju det här ett led för att få de som jobbar rätt att uttala sig om vad som händer i företaget eller bolaget. Vill ändra lagen Enligt Annica Jansson är det inte olagligt att fatta ett beslut om att bara vissa i ett kommunalt bolag får uttala sig, som lagstiftningen ser ut idag. Därför jobbar kommunalarbetarförbundet för att lagstiftningen ska ändras, så att samma regler gäller för all offentlig verksamhet, oavsett i vilken form verksamheten bedrivs. Annica Jannson har inte varit med om något fall tidigare där ledningen för ett kommunalt bolag så tydligt uttalat en policy om att bara vissa får uttala sig, men hon tror att det kan komma att bli fler sådana här fall framöver. Kontrollerar information Både Hemabs anställda och underentreprenörer till det kommunala bolaget har förbjudits att uttala sig för massmedia, det är det bara ledningsgruppen för Hemab som får göra. Sigge Tjärnlund, VD på Hemab, säger att syftet är att den information som går ut från bolaget ska vara riktig, och han tycker inte att man begränsar insynen i bolaget: – Det är ju just insynen vi vill ska bli rätt. Jag vill att det som sägs rätt överensstämmer med bolagets verksamhet. Demokratiministern kritisk Demokratiminister Britta Lejon är mycket kritisk till att bolaget sätter munkavle på de anställda. – Jag tycker inte att någon ska sätta munkavle på någon, oavsett i vilken regi det bedrivs, men att kommunal bolaga gör det tycker jag näsatn är värre än om ett privat företag hade gjort det. Det är helt oacceptabelt.
Patrik Åström, Ekot och Lotta Bromé, P4 Efter 3
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".