Få nya fakta när importförbudet togs om

Det svenska förbudet för privatpersoner att köpa alkohol på internet prövades på tisdagen på nytt av EG-domstolen. Att målet tas om tolkas som att EU:s domstol anser att det så kallade Rosengrenfallet har en större principiell betydelse än man först trott.

Klas Rosengren, som krävde rättelse när tullen konfiskerade vinet han köpt via internet, säger att han hoppas att målet ska leda till att det svenska spritmonopolet försvinner.

– Det viktigaste är att handeln blir fri, som i alla andra länder, säger Klas Rosengren.

Det är ett politiskt mål?

– Vi har inte längre en socialistisk regering, vad jag förstår, utan vi har möjligheten att öppna oss som alla andra europeiska länder, säger han.

Klas Rosengren är inte ensam om att anse att målet om det svenska förbudet mot privatimport av alkohol på internet har blivit en mycket viktig principfråga.

Argument upprepades
Alla parter i målet upprepade idag redan kända argument för och emot privatimport. 13 domare klädda i EG-domstolens vinröda fotsida rockar lyssnade allvarligt.

Klas Rosengrens advokat fick en reprimand av domstolens ordförande när han skojade om att importförbudet är diskriminerande.

– Svenskar får köpa obegränsat med alkohol utomlands, men måste bära det själv över den svenska gränsen. En 22-årig kroppsbyggare orkar bära fler flaskor än en 75-årig dam, som går med käpp, sa advokaten.

EU-kommissionen anser att det svenska importförbudet diskriminerar utländska företag och bryter mot EU:s fria rörlighet.

Hotar inte Systemet
Kommissionens representant Lena Ström van Lier anser att Systembolagets existens inte hotas om förbudet mot privatimport via internet avskaffas.

– Om man sänker skatterna blir privatimporten mindre intressant för de som importerar bara för att det är billigare. Däremot får du kvar importen av varor som inte finns på Systemet. Vi ska inte sticka under stol med att sortimentet har reducerats något ofantligt, säger hon.

Den svenska regeringens representant Karin Wistrand argumenterade hårt för att rättfärdiga importförbudet som ett skydd för folkhälsan, men medgav senare att det är högst ovisst hur EG-domstolens nya behandling av målet kommer att sluta.

– Man kan få mer eller mindre kritik från EG-domstolen. Det är svårt att svara på det här och nu, säger Karin Wistrand.

Är monopolet hotat?

– Jag kan inte svara på det innan vi vet vilken utgång det blir i målet, säger hon.

Kerstin Brostrand, Luxemburg
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".