Reinfeldt får bilda regering.

Alliansens partiledare bildar regering

Under tisdagseftermiddagen fick moderatledaren Fredrik Reinfeldt formellt uppdraget att försöka bilda ny regering.

– Jag har nyss haft ett sammanträde med moderaternas partiordförande Fredrik Reinfeldt. Vid det samtalet har jag uppdragit åt Fredrik Reinfeldt att förbereda bildandet av en fyrpartiregering, baserad på moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna, sade talman Björn von Sydow.

Moderaternas partiordförande Fredrik Reinfeldt är glad att få uppdraget.

– Det här är den stund som jag och många med mig i mitt parti och i vår allians har hoppats faktiskt skulle kunna vara möjlig, säger han. 

Unikt med borgerlig majoritetsregering
– Det är fantastiskt att stå här mot bakgrund av ett valresultat som dessutom har givit ett så entydigt stöd för att vi kan bilda en majoritetsregering. Det är faktiskt något som har varit mycket ovanligt i den svenska efterkrigstiden, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt får nu i uppdrag att förbereda en regering. Tidigare har nya regeringsbildare fått i uppdrag att sondera möjligheten att bilda regering, men enligt von Sydow är bilden nu så tydlig av att det finns en majoritet bakom Reinfeldt, att han i stället får i uppdrag förbereda en regering.

Under dagen har Fredrik Reinfeldt haft träffar på tu man hand med de andra borgerliga partiledarna. De har diskuterat det fortsatta arbetet med att bilda regering, fördela departement och ministerposter och att få ihop en regeringsförklaring.

Olofsson kräver jämlikt i regeringen
Ingen partiledare har i dag velat gå in på konkreta sakfrågor, men centerledaren Maud Olofsson kräver tydligt att det blir lika många kvinnliga som manliga ministrar.

– Det är viktigt att en regering representerar svenska folket och då ska vi också ha en sådan representation när det gäller kön, säger hon.

Vad ser du för möjlighet att få igenom det?

– Det finns fantastiskt mycket kompetenta kvinnor så det är inte något problem att hitta människor som kan ta de här posterna, säger centerledaren Maud Olofsson.

Men hur de andra partiledarna ställer sig till en jämn fördelning och olika sakfrågor som trängselskatterna i Stockholm, vill de inte diskutera offentligt.

Ännu för tidigt att diskutera namn
– Det här är något som vi kommer att samtala omkring mellan partiledarna. Vi har bestämt oss för att försöka åstadkomma en gemensam regering, säger kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

– Vi har i uppgift att formulera en regeringsförklaring, vi ska diskutera departementsindelning och vi ska så småningom diskutera också vilka personer som ska ingå i en regering. De frågorna har vi inte kommit till än, säger han.

Mats Eriksson 
mats.eriksson.ekot@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".