(v) utesluter inte abortmotståndare

Vänsterpartiet har inga planer på att utesluta abortmotståndaren Nils-Arne Renström ur partiet, säger partiledaren Gudrun Schyman. Nils-Arne Renström är en av vänsterpartiets tyngsta kyrkopolitiker, ledamot i kyrkomötet, och har bland annat uttalat sig mot abort, kvinnliga präster och homosexuella.
– Sedan vi fick en fri abort i Sverige har vi, som jag ser det, dödat ungefär en miljon barn i fosterstadiet, sa Nils-Arne Renström i Ekot på tisdagmorgonen. Vänsterpartiets Lars Ohly säger att det är slarv som gjort att Renström står på partiets lista, men någon uteslutning är alltså inte aktuell just nu, enligt Gudrun Schyman: – Vi har inte diskuterat den frågan för att det är ju nu som han har börjat agera på det här sättet. Det är ju en ny situation, att han har blivit vald och att han nu agerar på det här viset, trots att han vet att det är helt emotsatt de uppfattningar som partiet står för, säger Schyman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".