Kulturkrönikan 24 september

En krönika om expresidenten Bill Clintons aktiviteter inom välgörenhetsområdet.

Vad politiska ledare gör sen de lämnat makten ifrån sig kan ha stor symbolisk betydelse. Medan det i Sverige spekuleras i om Göran Perssons väntande pensionärsliv som godsägare bidragit till regeringens valnederlag, skriver tidskriften Fortune om Bill Clintons ganska förbluffande nya karriär som global välgörenhetsikon.

Det kan tilläggas att Clinton inte är ensam bland världens makthavare om att på äldre dar ha bytt stormaktspolitik mot ideell globetrotting : Jimmy Carter, Michail Gorbatjov, Al Gore, den senare visserligen bara presidentkandidat, har blivit grönavågare, fredsduvor eller engagerade fattigdomsbekämpare, liksom näringslivsbjässar som Georg Soros och Bill Gates.

När tidskriften Fortune granskar Clintons välgörenhetsimperium under rubriken The Power of Philanthropy, Filantropins makt, citeras en del kritik från olika håll, men erkännandet åt Clintons förmåga till goda initiativ dominerar.

Tveklöst handlar det en hel del om kändisskapets strålglans : Clinton har inte dragit sig för att samarbeta med bland andra mediemogulen Rupert Murdoch, skådespelaren Barbara Streisand och sexsymbolen Madonna i välgörenhetssatsningar som därmed också kan attrahera mycket kapital till rampljuset, och ett toppnamn från Walt Disneykoncernen, bland andra, ingår i staben. Men Fortunes genomgång visar att Clinton också åstadkommit en hel del.

Det kan för övrigt tilläggas att det svenska kvinnopartiet FI med Gudrun Schyman i ledningen valde att ta hjälp av en annan Hollywoodkändis , Jane Fonda, i valspurten. 

Clinton Foundation, finner Fortune, med cirka 600 anställda, ingår liksom Bill Gates Foundation i en ny global välgörenhetsfilosofi, där gränserna suddas ut mellan välgörenhet, politik och business. Clinton Foundation har hårt engagerat sig i bland annat den afrikanska HIV/AIDS-problematiken och tycks ha bidragit till att bryta monopolmakten bakom de dyra AIDS-medicinerna. Med karaktäristisk amerikansk optimism har Clinton förklarat att den så kallade ARV-behandlingen ska kunna nå alla drabbade inom några år.En enorm uppgift eftersom många länder söder om Sahara har befolkningar där var femte invånare har AIDS eller är HIV-positiv.

För att på tio år fördubbla medelinkomsten i Rwanda och Malawi har Clinton i ett projekt slagit sig ihop med miljardären Tom Hunter, Skottlands rikaste man. Clinton bekänner att han från sin tid som USA-president bär en del av den moraliska skulden för cirka 800 000 människors död i Rwanda 1994.

Tillsammans med Tony Blair annonserade Clinton nyligen sitt senaste utspel : en satsning för att få världens 20 största städer att med ett antal åtgärder få ner luftföroreningarna och dämpa den globala uppvärmningen.  

Till Clinton Foundations engagemang hör vidare att med allierade organ i en kampanj bekämpa den växande övervikt bland dagens USA-barn som gör att dom riskerar bli den första generationen i historien med kortare medellivslängd än sina föräldrar. Ett avtal har träffats med läskedryckstillverkare för att begränsa socker-och kalorimängden i drycker som säljs till skolbarn och ett liknande avtal är på gång med snackfood-industrin.

Clintons internationella skytteltrafik som välgörare har ett uppenbar publikt och medialt genomslag , och därmed attraheras också nya finansiärer. President Bush har också bedömt det fördelaktigt att slå sig ihop med Clinton till vad som kallas the Bush-Clinton Katrina Fund, med målet att återuppbygga New Orleans som en grön stad. 

Clinton är också engagerad för FN i samband med hjälp åt tsunamioffer. En man med en närmast absurd aktivitet, noterar Fortune, och som bestämt förnekar att han vare sig är ute efter att skapa politisk goodwill för sin hustru eller putsa bort gamla repor på sin egen image, som den från Lewinskyaffären.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".