Sammanlagt tretton penningväxlare har hemsökts under onsdagen.

Israel beslagtog palestinska pengar

Israeliska soldater gick på onsdagen in på minst en bank och flera växlingskontor på den ockuperade Västbanken och tvingade till sig pengar. Pengarna skulle annars ha gått till terroristorganisationer, försvarar sig den israeliska militären.

Redan under natten till onsdags väckte israeliska soldater ägarna till växlingskontoren i flera städer på Västbanken och tvingade dem att gå och öppna sina kontor. Väl där lade soldaterna beslag på alla pengar och gav sig av. De tog också med sig datorer, kvitton och andra dokument.

Israeliska underrättelsetjänsten deltog
Sammanlagt tretton penningväxlare har hemsökts under onsdagen i den här operationen, där också den israeliska underrättelsetjänsten Shin Bet deltog.

Förutom växlingskontoren fick den jordanska Jordan National Bank i staden Nablus också påhälsning av israelerna. Men efter att ha sprängt sönder entrén kom soldaterna inte åt pengarna utan förstörde istället delar av inredningen och tog med sig bankens huvuddator.

Skottväxling utbröt
Soldaterna möttes av beväpnade palestinier och vid skottväxlingen skadades en civilperson. Men uppenbarligen var intrånget i den jordanska banken ett misstag och enligt huvudkontoret i Amman har israelerna bett om ursäkt och skall lämna tillbaka datorn.

En talesman för den israeliska armén säger att soldaterna tog med sig sammanlagt omkring tio miljoner kronor.

Det här är pengar, som kommer från Syrien, Libanon och Iran för att slussas vidare till terroristorganisationer som Hamas och Islamiska Jihad, hävdar israelerna,.

Liknande händelse för två år sedan
Det är inte första gången som israeliska soldater i terrorbekämpningens namn rånar palestinska penninginstitutioner på Västbanken.
För två år sedan angreps två banker i den provisoriska huvudstaden Ramallah och omkring 6,5 miljoner kronor blev bytet den gången.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".