Bodströms buggningslag kan justeras

Med en ny regering väcks frågan hur förslaget om buggning som avgående justitieminister Thomas Bodström lagt kommer behandlas. Centern och kd har haft invändningar och moderaterna säger att liggande förslag kan ändras.

Om den avgående justitieministern Thomas Bodström hade fått råda så hade buggning, alltså hemlig elektronisk avlyssning, redan i somras blivit tillåten för svensk polis.

Polisen hade då också fått möjlighet till telefonavlyssning utan att det fanns någon person som var misstänkt för brott. Buggning och utökad telefonavlyssning blir det också med den nya regeringen men rättssäkerheten för dem som utsätts för det kan komma att förbättras.

När de omstridda socialdemokratiska lagförslagen om buggning och nya regler för telefonavlyssning kom upp i riksdagen i våras, ställde sig moderaterna och folkpartiet bakom dem.

Minoritet emot då
Kristdemokraterna och centern satte sig på tvären tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet. Den här minoriteten över blockgränserna använde sig av en specialbestämmelse i grundlagen och med hjälp av den kunde man frysa förslaget i ett år.

Frågan är vad som händer nu, med den nya borgerliga regeringen.

Buggning och mer avlyssning blir det till slut men kristdemokraterna och centern tycker fortfarande att rättsskyddet för medborgarna måste förbättras i lagförslagen och vill att moderaterna och folkpartiet går med på det.

– Jag är övertygad om att de också kommer se vinster där rättssäkerheten blir ännu bättre än det som Bodström hade föreslagit, säger centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander.

Centern kräver misstanke
Centern vill till exempel att den som är oskyldig och har blivit buggad, efteråt ska få veta det.

Dessutom vill centern inte tillåta telefonavlyssning om det inte finns någon slags misstanke om brott, nu sägs det i förslaget att avlyssning får ske trots att det inte finns någon utpekad misstänkt.

Moderaternas rättspolitiske expert Beatrice Ask vill ännu inte diskutera förändringar och detaljer i lagförslagen, men räknar ändå med att de justeras.

– Det är ganska vanligt att en ny regering väljer att komplettera och förändra i liggande propositioner. Det händer ganska mycket på ett år eller vad det nu kan handla om, säger hon.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".