Förlängt flygförbud för Transjet

Flygbolaget Transjet kommer inte att få flyga förrän tidigast i mitten av augusti. Det beskedet gav Luftfartsinspektionen under tisdagen. Vad som händer med de strandsatta svenskar i Grekland och Spanien är oklart.
Bo Eckerbert är tillförordnad chef för Luftfartsinspektionen och han förklarar varför Transjet inte får flyga. – Därför att åtgärderna är på väg men ska vara färdiga innan de får återuppta sina flygningar. Vad måste de göra för att få flyga? – De ska ta fram en ny ledningsfunktion och sen ska man säkerställa att de som ska utbildas blir utbildade på de ändringar i handbokssystemet som finns och att det inte finns några tveksamheter om besättningarnas kompetens. Det betyder alltså att dröjer in augusti eller september innan Transjet får flyga. Vad ska de som finns i Grekland och Spanien göra för att komma hem? – Den frågan måste ställas resebyrån eller flygföretaget i första hand. En av de som blev strandsatta i Grekland på grund av att Transjet fick flygförbud är Anders Hallbeck. Han fick betala 25 000 kronor för att kunna åka hem med sig och sin familj. På Athens flygplats samlade han in 144 namn på personer i samma situation. Nu ska de göra gemensam sak och kräva att resebyrån Aer Olympic betalar för deras biljetter hem. – Vi var ju flera hundra där som träffade på varandra och började prata. Vi tror att det kommer att gynna oss att vi gemensamt arbetar för att vi ska få in de utgifter vi drabbats av på grund av det här.
Martin Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".