Europadomstol dömer ut skattetillägg

En före detta taxichaufför i Huddinge och ett taxiföretag i Stockholm har på tisdagen fått rätt mot svenska staten i Europadomstolen i Strasbourg. Europadomstolen har slagit fast att de svenska skattetilläggen är olagliga.
Domstolen har prövat två fall där en före detta taxichaufför och ett taxibolag har stämt Svenska staten. Det här är en dom som kan få stor betydelse för skatteväsendet och domstolssystemet i Sverige. Inte längre skattemyndighetens sak Det är skattemyndigheten som beslutar att någon ska betala straffskatt eller skattetilllägg. Tillägget kan påföras någon som betalat för lite skatt. Beslut om skattetillägg kan överklagas till länsrätten men det kan ta många år innan ett fall prövas rättsligt och under tiden kräver skattemyndigheterna in pengarna. Dagens dom innebär att skattemyndigheterna inte har rätt att besluta om och driva in skattillägg. Utan att det måste prövas i domstol. Stora problem Tisdagens dom kommer troligen att innebära stora problem för skattemyndigheterna säger Vilhelm Andersson, chef för skatteavdelningen på Riksskatteverket. – Ja det är enligt min mening allvarligt, för då kan man underlåta att redovisa och betala skatt utan någon påföljd. Domen säger ju att ni måste gå till en domstol och få en dom som gör det möjligt att döma ut skattetillägg, att inte skattemyndigheten kan göra det på egen hand? – I så fall så blir det ett antal processer i domstolarna och vi påför ju långt över hundratusen skattetillägg per år och det blir en ganska hård belasting på domstolarna.
Thorbjörn Carlsson och Rebecka Svensén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".