Hamas varnar för hämndaktioner

Den palestinske presidenten Yasser Arafat sade på tisdagen att han saknade internationella fördömanden av den israeliska flygattacken mot Gaza natten till tisdagen. Femton människor dödades, däribland målet för attacken, en militär Hamasledare, och nu varnar Hamas för hämndaktioner.
- Jag anser att hämnden kommer, och allt kommer att anses vara ett mål för vårt motstånd, sade en talesman för Hamas på tisdagen. Förbittring och ilska i Gaza efter attacken, och hela dagen har människor demonstrerat på gatorna i Gaza City, och tiotusentals följde begravningståget på tisdagseftermiddagen. Israels utrikestalesman Daniel Taub kommenterar: ”Idiotiskt tal om eskalering” – Det är idiotiskt att höra Hamas säga att det kommer att leda till en eskalering och mer omfattande attacker. Hamas gör redan allt för att spränga bort varenda jude från planeten, sade Daniel Taub. President Arafat kallade attacken för ”en massaker på oskyldiga barn” och frågade varför världen tiger inför det palestinska folkets lidande. Bush fördömer attacken Också USA:s president George Bush ansluter sig till den internationella kritiken mot Israel, och fördömer attacken, enligt ett uttalande som lästes upp av Vita husets presstalesman Ari Fleischer på tisdagseftermiddagen. Denna ”hårdhänta” attack bidrar inte till freden, hette det. Vita huset tillbakavisade också jämförelser med USA:s anfall mot civila i Afghanistan. Där handlade det om beklagliga olycksfall. I Gaza handlar det om en medveten aktion i ett bostadsområde där man visste att civila skulle dödas. Bush fortsatt stark Israelsupporter Bush är fortfarande en av Israels starkaste supportrar, men det man nu gjort är fel, avslutade Vita husets presstalesman. Hamas högste militäre chef Salah Shehade dödades tillsammans med fru och ett av sina sex barn. Bland de dödade var en majoritet små barn.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Thomas Nordegren, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".