Lika lagar splittrar EU:s justitieministrar

Vid EU:s justitieministermöte i Tammerfors blev på torsdagen skillnaderna tydliga mellan de länder som vill ha lika lagar i hela EU och de länder som tycker att det räcker med att EU-ländernas polis- och rättsväsen lär sig samarbeta i praktiken.

”Papper rodnar inte”, sa Hollands integrationsminister Maria Cornelia Verdonk. ”Låt oss vara ärliga, det vi åstadkommer är bara teori”, sa hon.

Irlands justitieminister Michael McDowell dömde ut EU:s senaste hårdare narkotikalag, den som kriminaliserar småbrott, och som förre svenske justitieministern Thomas Bodström slogs hårt för.

”Var det värt jobbet, blev situationen i Europa bättre”, undrade McDowell.

Vill harmonisera lagar
Men lika många länder, bland dem Österrike och Luxemburg, talade om harmoniserade lagar som en nödvändig väg att gå.

Luxemburgs justitieminister Luc Frieden pekade på att det bara var trycket från terrordådet den elfte september som fått EU att driva igenom arresteringsordern om att kunna häkta medborgare i andra EU-länder.

Michael Kennedy från EU:s åklagarmyndighet, Eurojust, klagade över att det är mycket som inte fungerar i praktiken. Ett exempel på det är att den som vill driva in en skuld på till exempel 20 000 kronor i ett annat EU-land än det egna, först måste bestämma sig för vilken av fyra olika lagar han eller hon ska stödja sig på.

Talar sig varma för majoritetsbeslut
Det här är också bakgrunden till att flera EU-länder, när mötet på fredag fortsätter, kommer att tala sig varma för en förändring som innebär att majoritetsbeslut införs. Ett enda land skulle då inte längre kunna stoppa ett förslag.

Den nya svenska regeringen är inte med på mötet utan representeras bara av tjänstemän, och kanske är det enklast så eftersom de fyra partierna i den här typen av frågor är splittrade i flera fall.

Herman Melzer, Tammerfors
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".