Hårdaste straffet efter EU-kravallerna

En 22-åring från Stockholm, som åtalats på nio punkter för brott i samband med EU-kravallerna i Göteborg i fjol, dömdes på tisdagen till fem års fängelse. Det är det längsta fängelsestraff som hittills utdömts efter EU-kravallerna. Domen går emot Högsta domstolen, som i ett tidigare utslag sänkt straffet betydligt i ett kravallmål.
Tingsrätten motivering till det långa fängelsestraffet är man anser det styrkt att 22-åringen, trots sitt nekande, deltagit aktivt vid fem våldsamma upplopp och dessutom varit anförare vid ytterligare ett upplopp som vållat omfattande materiella skador och fysiska och psykiska skador på polismän och djur. Tingsrätten hänvisar till praxis Tingsrätten anför i domen att straffvärdet för deltagande i våldsamt upplopp beroende på omständigheterna är fängelse i mellan ett till två år och tre års fängelse för anförande av våldsamt upplopp, enligt en praxis som tingsrätten och Hovrätten för Västra Sverige själva har utvecklat vid tidigare domar. Detta trots att Högsta domstolen tidigare slagit fast att straffvärdet för en vuxen person som deltagit i ett våldsamt upplopp är betydligt lägre än det straffvärde som tingsrätten och hovrätten funnit. Upploppen riktade mot toppmötet Att tingsrätten nu lämnar det prejudikatet utan hänsyn motiverar man med att de våldsamma upplopp man nu har tagit ställning till var riktade mot att förhindra själva toppmötet och därigenom skiljer sig från det upplopp vid Hvitfeldtska gymnasiet som Högsta domstolen tagit ställning till. Domen kommer överklagas 22-åringens advokat Pieter Kjessler kommer att överklaga: – Jag tror inte att domen kommer att stå sig, vi kommer att överklaga den och jag hoppas att de kommer att sänka straffet.
Pelle Oskarsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".