Brist på preventivmedel i fattiga länder

Det råder stor brist på preventivmedel i de fattiga delarna av världen. Trots det valde den amerikanska regeringen i veckan att dra tillbaka bidrag till FN:s befolkningsorgan på 300 miljoner kronor.
Enligt beräkningar från FN:s befolkningsorgan UNFPA saknar över hundra miljoner kvinnor i världen tillgång till effektiva preventivmedel. Samtidigt växer antalet kvinnor i barnafödande ålder och det gör att behovet av preventivmedel ständigt ökar. Biståndet minskat Trots att västvärlden informerat och uppmuntrat till att använda preventivmedel har det internationella biståndet till preventivmedel minskat under 90-talet.I veckan stoppade alltså den amerikanska regeringen en utbetalning till UNFPA:s befolkningsfond på 300 miljoner kronor efter påtryckningar från den kristna högern i USA. Ingen förståelse Men den svenska biståndsministern Jan O Karlsson har ingen förståelse för det amerikanska beslutet: – Det är ett djupt olyckligt beslut. Det handlar om kampen mot HIV/Aids, men också om kvinnors rätt till sin egen kropp, makt över sin egen kropp, makt över sitt eget liv. det beslut som den amerikanska regeringen har fattat är djupt upprörande. Och Katarina Lindahl på RFSU är också kritisk till hur USA har agerat: –Där har ju Bush gjort ett val. Han har valt att offra kvinnor i fattiga länder till förmån för att hålla sig väl med den kristna högern i USA. Han har inte gjort det för att han vill åt kvinnor som behöver preventivmedel, han har gjort det för att stärka sin inrikespolitiska position och det är oerhört cyniskt tycker jag, säger Katarina Lindahl.
Max Carlgren, reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".