Lönsamt tillverka snus

Snusandet i Sverige ökar och har blivit en mycket god affär. Åtminstone för tobaksföretaget Swedish Match som senare under onsdagen släpper sin halvårsrapport. Företaget har marknaden för snus i Sverige i ett järngrepp, men det finns ett par uppstickare som utmanar. En är företaget Snusab i Enköping, som hoppas kunna slå sig in på den kraftigt växande snusmarknaden.
Den två meter höga snuskvarnen i Snusabs lokaler utanför Enköping går än så länge på sparlåga. Företaget, med två år på nacken, har precis tagit sig ur uppstartsfasen och har i dag tre olika sorters snus att erbjuda. Försäljningen sker via ett 50 tal återförsäljare i Mälardalen och via postorder, som givit Snusab kunder ända bort i Finland. Byggt egna snusmaskiner Tillverkningsmarskinerna har företaget fått bygga själva. Färdiga snusmaskiner finns inte att köpa, och hittills är det bara tre fyra småföretag i Sverige som givit in på att utmana Swedish Match. Ökat kraftigt Snus är en mycket lönsam affär. De senaste åren har Swedish Match rörelsemarginal på snus legat kring 40 procent. Så stor del av snusdosans pris är alltså ren vinst före skatt och räntekostnader. Och snusandet har ökat kraftigt under hela 90-talet. Förra året sålde Swedish Match 175 miljoner dosor. Tre nya sorter I höst presenterar Snusab tre nya sortrer och företaget har förhoppningar om att om några år kunna utnuyttja hela fabrikens kapacitet på 200 ton per år. Men det lär dröja innan det lilla företaget lyckas nå samma intäkter på snuset som Swedish Match. –Vår målsättning är väl att försöka ta mellan tre och fem procent av marknaden runtom i Märlardalen på en femårs-period. Övriga Sverige nån procent kanske., säger Peter Nilsson, en av företagets grundare. Swedish Match tjänar ju väldigt mycket per dosa. Tror du att ni kan göra lika stora vinster som de gör? –Om du frågar mig om fem år kanske jag kan svara på den frågan. I dagsläget är det ingen lönsam process för vår del, säger Peter Nilsson.
Magnus Thorén, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".