Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Cevians inträde i Volvo positivt"

Lastbilstillverkaren Volvos fjärde största ägare Handelsbanken tar nu bladet från munnen. Handelsbankens ordförande Lars O Grönstedt säger att han hittills upplevt finansmannen Christer Gardells och fonden Cevians inträde i Volvo som positivt.

– Värdet på vårt innehav har stigit med 20 procent ungefär sedan han engagerade sig, så ur den synpunkten har han varit till nytta, säger Lars O Grönstedt.

– Sedan har jag personligen en väldigt stor beundran för den roll som Christer Gardell spelat i Skandia, utomordentligt. Det var ingen annan av de instituitionella ägarna som hade förmått göra det som behövdes göras dittills, säger han.

Starka känslor
Christer Gardells inträde i Volvo och kraven om utelning av företagets kassa har rört upp många känslor kring Volvo de senaste veckorna.

Oenigheten bland ägarna handlar också om ifall Cevian i dag ska anses få plats och inflytande i bolagets valberedning.

I dag sitter Handelsbanken på ordförandeposten där.

Lars O Grönsted betonar att Handelsbanken länge varit och räknar med att vara en långsiktig, aktiv storägare i Volvo. Men som tredje, fjärde största ägare skulle banken kunna ligga i farozonen att halka ur valberedningen, ifall Cevian visar sig ha köpt på sig fler aktier än man hittills flaggat för.

Kritiserad
Initiativet i Skandia i fjol där Gardell tills stora delar låg bakom utvecklingen som ledde till att bolaget köptes av sydafrikanska försäkringsjätten Old Mutual, drog ned mycket kritik mot Christer Gardell. Men det som hände med Skandia talar enligt Handelsbankens ordförande alltså snarare för Gardell som ägare.

Lars O Grönstedt är samtidigt försiktig med vad han tror att Christer Gardells inhopp konkret kan innebära för Volvo framöver.

– Det är svårt att säga, det finns ju ingen som har en sådan inblick i ett företag som styrelsen har. Därmed är det väldigt svårt att komma utifrån med några tydliga recept på vad man ska göra. Det tycker jag inte heller att Christer Gardell har gjort i det här fallet.

Borde han få en plats i styrelsen?

– Den frågan tänker jag inte att uttala mig om, det är en fråga för valberedningen, säger Lars O Grönstedt.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".