Problem med kamphundar minskar

Problemen med så kallade kamphundar minskar efter att polisen för drygt ett år sen fick ökade befogenheter att omhänderta och avliva hundar som är farliga, eller vars ägare inte kan hantera dem.
Polisen har redan tidigare kunnat ingripa mot hundar som bedömts vara farliga. Problemet har varit att hundar och hundägare ofta försvunnit från platsen och varit svåra att identifiera i samband med incidenter. De nya befogenheterna innebär att polisen också kan ingripa mot omärkta hundar som misstänks kunna vara farliga. Svårt vara anonym Det har gjort det svårare för olämpliga hundägare att vara anonyma. Flera olämpliga hundägare har belagts med förbud att äga hund och allt fler hundar som bedömts som farliga har avlivats. –Vi gör ju en mental bedömning av hundarna. Vi gör en test av hundarna som varit i farten i någon form av incidenter. Upptäcker vi att hunden är en fara för samhället så skriver vi en förklaring till det och sen tar vår jurudiskt ansvarige ett avlivningsbeslut, säger Leif Karlsson vid hundpolisen i Göteborg. Riktade insatser En av de insatser som gett effekt är riktade insatser mot särskilt olämpliga hundägare, ofta med kriminell bakgrund som använder sina hundar som vapen eller hotmedel eller vid arrangerade hundslagsmål, så kallad hundhetsning. –Vi har gjort flera rätt så rejäla punktinsatser och tagit ett större antal hundar för några individer. Bland annat där vi vet att det varit koppling till hundfight. Leif Karlsson vid hundpolisen i Göteborg varnar också för att vi kan få en ny våg av problem med kamphundar genom nya olämpliga korsningar av kamphundar och vakthundar. De blir försvarsinriktade samtidigt som de är aggressiva.
Pelle Oskarsson, Ekot Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".