Maktstrid mellan kriminella i Göteborg

Efter de två sprängattentaten i Göteborg den här veckan har den anhållne Bandidosledaren i Göteborg förhörts under dagen. Men vad som framkommit vid förhören vill polisen inte säga. Enligt Länskriminalens chef, Klas Friberg, pågår dock en maktstrid mellan kriminella gäng och nätverk.

– Det finns en kriminellmarknad som består av narkotika, utpressningar, stölder och liknade brott. De här gängen ägnar sig åt den här brottsligheten och man har olika markandsandelar, säger Klas Friberg.

– Ibland uppstår vakuum där en marknadsandel släpps, ofta på grund av att de här medlemmarna åker in i fängelse och då vill andra ta en större del av den här kakan. Då uppstår maktstrider mellan gängen.

Handgranater exploderade
Vid sprängattentaten i onsdags och i tisdags var det handgranater som exploderade vid bilar. I tisdags på Hisingen och i onsdags nära Vasaplatsen i centrala Göteborg. Två personer fick då föras till sjukhus.

– Maktstriden består ofta av att man vill visa att man vågar göra spektakulära våldsdåd, säger Klars Friberg.

Vad betyder det i det här fallet?

– Det betyder att vi har sett en våldsnivå som vi inte är vana vi. Man spränger ett fordon i centrala Göteborg med risk för att allmänheten kommer till skada. Det är ett trappsteg upp och vi finner det helt oacceptabel.

Oklart vilken roll ledaren har
Exakt vilken roll Bandidos 32-årige Göteborgsledare har haft vid de två attentaten vill Klas Friberg inte säga, förutom att ledaren är anhållen misstänkt för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi är tjänstemän inom polisen, men ibland är vi verkliga människor och vi blir förbannande, och igår blev vi förbannade. Det här var en nivå som vi inte accepterar. Vi måste omvandla den här mänskliga ilskan till ett strukturerat polisiärt, uthålligt utrednings-, spanings- och  underrättelsearbete, och det kommer vi att göra ännu mer framöver, säger Klas Friberg.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".