Miljögifter i de flesta vanliga matvaror

De flesta vanliga livsmedel innehåller miljögifter. Det visar en stickprovsundersökning av matvaror i sju europeiska länder, som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden.

– Miljögifterna finns i hela Europa. Var vi än bor och var vi än äter mat så äter vi från samma recept, med olika kryddning av miljögifter, säger Inger Näslund som är marinbiolog vid WWF.

Det är känt sedan tidigare att fet fisk från det tungt miljöbelastade Östersjön innehåller bland annat PCB, men också för höga halter dioxiner, som gör att strömmingen inte får säljas till andra EU-länder. 

Det är svårare att förklara varför svensk nötfärs hade de högsta halterna bromerade flamskyddsmedel, som används för brandskydd. 

Inga akuta risker
De förhållandevis höga halterna av miljögifter betyder inte att det finns några akuta risker med att äta den här maten. Men på sikt är det ändå oroande. Det säger Ingemar Pongratz vid Karolinska institutet, som deltar som forskare i ett stort EU-projekt om kemikalier i mat.

– Det vi vet är att kemikalier oftast kan påverka hormonsystemet  i kroppen. Eftersom hormonsystemet är viktigt för vår hälsa är vi alltid bekymrade över vilka effekter det här kan ge i slutändan. Problemet är just att vi inte vet hur vi kan värdera risken. Vi har inte tillräckligt mycket data för att kunna säga att det här är farligt eller inte, säger Ingemar Pongratz.

Under hösten sker slutbehandlingen av EU:s kemikalieförslag REACH. Under arbetets gång har det vattnats ur alltmer.  

Påverkar hormonsystemet
Lars Kristoferson, generalsekreterare vid WWF anser att det måste vara ett absolut krav att utbytesprincipen, att byta ut farliga kemikalier mot mindre farliga, måste ingå och att konsumenterna ska ha rätt att veta vad kemikalierna innehåller.

– Vi har ett stort problem som på lång sikt kan komma att växa oss över huvudet om vi inte gör någonting. Vi vill att man helt ska förbjuda kemikalier som påverkar våra hormonsystem och som dessutom är långlivade. Det här är de områden som forskarna har minst grepp om, och där riskerna är bland de största, säger Lars Kristoferson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".