Fasttigdomen ökar i Afrika

Trots att den ekonomiska tillväxten i Afrika förra året var den snabbaste bland världens fattiga regioner ökar antalet människor i extrem fattigdom i länderna söder om Sahara.
Om utvecklingen fortsätter kommer de flesta afrikanska länder inte att klara av de så kallade milleniemålen om halverad fattigdom till år 2015 visar en rapport från FNs utvecklingsorgan, UNDP. Men det är länderna i forna Sovjetunionen och i Östeuropa som tappat mest mark de senaste tio åren. Ryssland, Ukraina, Rumänien, Bulgarien och samtliga baltiska stater har idag en lägre BNP per capita än i slutet av 1980-talet. Sverige rankas som nummer 2 i rapporten där FN listar världens länder enligt ett index för mänsklig utveckling som väger samman medellivslängd, läskunnighet och BNP per capita. Världens bästa land att leva är enligt FN Norge och på sista plats hamnar Sierra Leone där medborgarna beräknas leva knappt 39 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista