Tre anhållna för dagisbränder

Polisen kan nu ha satt stopp för de omfattande bränderna i Skövde där fem förskolor satts i brand. Tre personer har anhållits för delaktighet i bränderna som berör över 200 förskolebarn. Föräldrar och personal är lättade.

– Det kändes skönt att de har fått tag på några, att kanske blir en upplösning på det hela och kanske ett slut på de här bränderna, säger Marianne Fransson.

– Man trodde ju att det var en ensam galning, men framför allt är det väldigt skönt. Det har tagit tid, det har varit väldigt tyst, säger Christian Johansson.

En försiktig lättnad rådde bland föräldrar och förskolepersonal i Skövde på fredagsmorgonen när fröken Marianne Fransson och pappan Christian Johansson kom till sin förskola idag.

Nu har tre personer anhållits misstänkta för delaktighet i de många bränderna på förskolor i kommunen på senare tid.

Brand i fem förskolor
Totalt är det fem förskolor i Skövde som utsatts för attentaten under augusti och september, tre av förskolorna har totalförstörts. Utöver oro och rädsla bland föräldrar och anställda så har runt 200 barn fått flytta till tillfälliga lokaler.

20 av barnen har dessutom fått uppleva hur deras dagis brunnit ned två gånger, eftersom barnen fått flyttas runt. Ingen har skadats i bränderna som inträffat nattetid.

Fler gripanden möjliga
Kommunens kostnader beräknas till 50 miljoner kronor och försäkringsbolaget utlyste en belöning på 100 000 kronor till den som kom med tips.

Redan i onsdags kväll anhölls en person och senare alltså ytterligare två personer.

Polisen valde att gå ut med uppgifterna i ett tidigt skede för att lugna allmänheten, men vill än så länge inte säga mycket om de personer som anhållits. Det enda som är känt är att en av de anhållna är tonåring och kan komma att begäras häktad senare under fredagen.

Något motiv till bränderna och om de anhållna erkänt, vill polisen inte berätta. Samtidigt säger man att det kan bli fler gripanden.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

i samarbete med SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".