Extrema uttalanden av Sverigedemokrater

Nästan var fjärde väljare i Landskrona röstade på Sverigedemokraterna, och som Ekot tidigare berättat anklagas lokaltidningens rapportering om kriminella invandrargäng för att ha gett Sverigedemokraterna draghjälp. Nu visar det sig också att Sverigedemokraternas politik är betydligt mer extrem än vad som tidigare framkommit.

Thord Lindblom förespråkar bland annat totalt inflyttningsförbud för alla som är födda utomlands.

– – Man får helt enkelt lagstifta den biten med att vi kan inte ta emot här, säger Thord Lindblom.

Inflyttningsförbud för alla utrikesfödda då?

– Just precis ja, säger Thord Lindblom.

I Landskrona, där var femte invånare är född utomlands, finns utan tvekan sociala problem. Arbetslösheten ligger en eller ett par procentenheter över genomsnittet och risken att bli utsatt för ett våldsbrott är något högre än i den betydligt större grannkommunen Malmö.

Många rädda för ungdomsgäng
Men det många är rädda för är ungdomsgängen. I lokaltidningen har de beskrivits som välorganiserade och våldsamma, och som Ekot berättat får tidningen kritik för att man överdrivit gängens farlighet och på så vis skapat de motsättningar som lett till Sverigedemokraternas sensationella valresultat.

När Svenny Håkansson, vice ordförande i Sverigedemokraterna, ska förklara deras politik så hänvisar han till just tidningsuppgifter:

– Det står ju dagligen i tidningar, och alla som rör sig i staden vet ju att det är mest invandrargäng som håller på med detta, säger Svenny Håkansson.

Extrema åsikter
Nu efter valet visar det sig att Sverigedemokraternas ordförande Thord Lindblom har en del extrema åsikter. Han oroas bland annat för att muslimerna håller på att infiltrera Sverige för att på sikt påtvinga svenskarna sin kultur.

– Vi kan inte låta Sverige försvinna i deras händer, tillslut sitter de ju fullmäktige och i riksdagen och då är det vi som får rätta oss efter dem. Det är ju deras avsikt att ta över, det är det som är den stora risken och då förlorar vi i Sverige, säger Thord Lindblom.

”Ren islamofobi”
Ren islamofobi, enligt experten på extrema rörelser Helene Lööw, och dessutom ett påstående som inte är sant.

– Existensen av en gigantisk muslimsk sammansvärjning är ungefär lika sannolikt som existensen som en gigantisk judisk sammansvärjning, säger Helen Lööw.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Lotta Malmstedt
lotta.malstedet@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".