Uppstickare på snusmarknaden

Snusandet i Sverige ökar och har blivit en mycket god affär. Åtminstone för tobaksföretaget Swedish Match som senare i dag släpper sin halvårsrapport. Företaget har snusmarknaden i Sverige i ett järngrepp, men det finns ett par uppstickare - t ex företaget Snusab i Enköping.
Peter Nilsson, en av ägarna till Snusab, och berättar att den två meter höga snuskvarnen i Snusabs lokaler utanför Enköping än så länge går på sparlåga. Företaget, med två år på nacken, har precis tagit sig ur uppstartsfasen och har i dag tre olika sorters snus att erbjuda. Försäljningen sker via ett 50-tal återförsäljare i Mälardalen och via postorder, som givit Snusab kunder ända bort i Finland. Tillverkningsmaskinerna har företaget byggt själv. Färdiga snusmaskiner finns inte att köpa, och hittills är det bara tre, fyra småföretag i Sverige som givit sig in på att utmana Swedish Match. Snus är en mycket lönsam affär. De senaste åren har Swedish Match rörelsemarginal på snus legat kring 40 procent. Så stor del av snusdosans pris är alltså ren vinst före skatt och räntekostnader. Och snusandet har ökat kraftigt under hela 90-talet. Förra året sålde Swedish Match 175 miljoner dosor. I höst presenterar Snusab tre nya sortrer och företaget har förhoppningar om att om några år kunna utnyttja hela fabrikens kapacitet på 200 ton per år. Men det lär dröja innan det lilla företaget lyckas nå samma intäkter på snuset som Swedish Match.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".