Viktig dom enligt Skattebetalarna

VD:n för Skattebetalarnas förening, Gunnar Eliasson, menar att gårdagens dom i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter är viktig och glädjande. Enligt domen kan inte den svenska skattemyndighten straffa dem som lämnat in oriktiga uppgifter med ett skattetillägg. Det måste en domstol måste avgöra - anser Europa domstolen för mänskliga rättigheter.
Idag är det skattemyndigheterna som beslutar om så kallade skattetillägg för de som lämnat in oriktiga uppgifter till skattemyndigheterna, vilket lett till en lägre skatt. Drygt 100.000 skattebetalare påförs varje år ett tillägg på ofta uppemot 40 procent av den skatt de egentligen skulle betalat. Det här inbringar varje år i snitt omkring 2 miljarder kronor. Pengar som nu kan bli svårare för staten att driva in. Istället kan det bli tal om väsentligt högre kostnader för att driva frågor om tilläggsskatt till domstol.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".