Sverigedemokrat mot sin vilja

I kommuner över hela landet har personer blivit invalda i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna mot sin vilja. Det får politiska konsekvenser när personerna tackar nej och det blir tomma stolar i fullmäktigesalarna.

Ekot har talat med en person som ser ut att ta Sverigedemokraternas mandat i Småländska Sävsjö, trots att han aldrig kandiderat.

Mannen har valt att vara anonym för att inte bli förknippad med partiet.

– Först blir man förvånad sen blir man arg. Jag kan inte göra något åt det, säger han.

Har du haft kontakt med Sverigedemokraterna?

– Nej, nej, aldrig. Jag kommer aldrig utnyttja fullmäktigeplatsen, säger han.

I två småländska kommuner, Sävsjö och Gnosjö, har Sverigedemokraterna tagit ett mandat i fullmäktige men platserna kommer sannolikt att stå tomma i fyra år.

Flera exempel och nu tackar de nej
I Gnosjö har väljare skrivit upp tre personer för hand på Sverigedemokraternas tomma valsedlar, med namn och adress men ingen av dom uppskrivna säger sig ha något med Sverigedemokraterna att göra när vi ringer upp. Likadant i Sävsjö där två personer blivit uppskrivna mot sin vilja.

Det finns många exempel runt om i landet där personer som valts in i fullmäktige på Sverigedemokraternas mandat, utan att ha kandiderat och nu tackar man nej på löpande band.

I Mariestad ser Sverigedemokraterna ut att få en vågmästarroll, men om det finns kandidater är mycket osäkert.

I Gällivare och i Norrköping kan platser stå tomma efter avhopp. I Alvesta hoppar en efter en av. I Olofström var tre personer uppsatta utan att veta om det och så vidare.

Tom plats kan få betydelse
De tomma platserna får politiska konsekvenser. För de tomma stolarna kan inte ersättas, säger Lennart Karlstedt på länsstyrelsen i Jönköping.

– Skulle han inte vilja sitta i fullmäktige så har han inget annat att göra än att bli entledigad. Finns det ingen annan som kan ta hans plats så kommer den stå tom resterande delen av mandatperioden, säger han.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".