Cypern svårlöst fråga i EU-förhandlingar

Medlemsförhandlingarna mellan EU och Turkiet går trögt. Skälet är Turkiets fortsatta motstånd mot att normalisera relationerna med Cypern. Nu försöker EU förhandla fram en lösning.

Turkiet vägrar öppna hamnar och flygplatser för trafik från Cypern så länge Cypern inte går med på att avsluta sin handelsblockad mot den turkcypriotiska delen av Cypern.

EU vill bryta turkcyprioternas ekonomiska isolering, men grekcyprioterna säger nej.

Finska försök till lösning
Nu gör Finland, EU:s nuvarande ordförandeland, ett nytt försök att bryta dödläget. Det finns förhoppningar om att man nu ska kunna nå en kompromiss som kan normalisera handelskontakterna mellan Turkiet och Cypern.

Ett nytt förslag är att öppna den stängda hamnen i Famagusta, på den turkcypriotiska sidan. Famagusta har Cyperns djupaste hamn och var före den turkiska invasionen 1974 landets viktigaste hamnstad. Nu diskuteras möjligheten att låta grekcyprioterna få tillgång till hamnen igen under internationell övervakning.

Forutsättning för medlemsskap
Det finns förhoppningar om att det kan förmå grekcyprioterna att ge upp sitt motstånd mot att låta EU handla med turkcyprioterna i norr. Det skulle i så fall få Turkiet att öppna hamnar och flygplatser för trafik från Cypern och för första gången sen 1974 skulle handelsrelationerna mellan Turkiet och Cypern normaliseras.

Det skulle också kunna bidra till att öka farten i medlemsförhandlingarna mellan EU och Turkiet. Utvidgningskommissionär Olli Rehn har varnat turkarna för att EU kan avbryta förhandlingarna och det hotet kan kanske också bidra till att handelskonflikten mellan Turkiet och Cypern till slut kan lösas.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".