Hög hastighet kan bli dyrt.

Bötesbeloppen för trafikbrott höjs

Om en vecka blir det betydligt dyrare att åka fast för fortkörning, köra mot rött eller att köra bil utan bilbälte. De s kallade ordningsböterna höjs kraftigt från och med den 1 oktober efter ett beslut från Riksåklagaren.

Mike är taxichaufför i Stockholm. Om han åker fast för fortkörning i jobbet får han betala det ur egen ficka. Om en dryg vecka kan det bli en dyr historia.

Från 1 oktober höjs nämligen många så kallade ordningsböter. När det gäller just fortkörning fördubblas böterna.

Dubbla hastighetsböter
Att till exempel köra 61 kilometer i timmen på en 50-väg kommer att kosta 2 400 kronor. Att köra 81 kilometer i timmen på samma 50-väg går på 4 000 kronor, förutom att körkortet ryker.

– Jag är en laglig människa, men det händer ibland, det gör det. Till exempel om kunden säger att det är bråttom. Vad ska man göra? Jag måste köra fort, säger Mike.

Om en vecka kommer det där att du inte hade bälte på dig nu att kosta 1 500 kronor?

– Jo. Det är värt det. Man måste ha bälte på sig.

Det är riksåklagaren som häromdagen beslutade om de nya böterna efter ett beslut i riksdagen i våras.

Att bli stoppad utan bälte höjs till 1500 kronor per vuxen och 2500 tusen per barn under 15. Det senare är mer än en fyrdubbling från dagens 600. Att köra mot rött kommer att gå på 3 000 kronor.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".