Labour laddar för framtiden

I Storbritannien inleder regeringspartiet Labour sin årliga konferens på söndagen, denna gång i Manchester. Partiet gör nu allt för att tona ner frågan om Tony Blairs avgång för att istället försöka ägna sig mer åt partipolitik.

– Vi kommer få en ny ledare med kanske en annorlunda inställning, men det blir ingen fundamental skillnad. Tony Blair var briljant, men New labour handlade inte bara om honom, säger Hazel Blears, Labours ordförande och en av ministrarna i regeringen.

Hennes uppgift är att försöka nå nya väljargrupper, på nya sätt.

Extra intresse
Intresset inför Labours konferens i år har varit extra stort eftersom det spekulerats kring huruvida Tony Blair kanske skulle avgå nu. Men så verkar det inte bil. Häromveckan gav han beskedet att han slutar inom ett år.

– Det kommer att bli diskussioner i barer och så, men budskapet till mig från medlemmar är: för guds skull, fortsätt styra landet och tala mindre av den här sortens personfrågor, säger Hazel Blears.

När hon radar upp de viktigaste frågorna på konferensen är det terrorism, integration, invandring, miljö, ekonomi, arbetslöshet hon nämner, liksom frågan om hur partiet ska formas i framtiden.

Analyserar Sverige
Hon säger att Labour just nu analyserar varför systerpartiet socialdemokraterna i Sverige förlorade valet.

– Vi är besvikna över att se ett systerparti besegrat, men vi kommer att arbeta med den nya regeringen. En läxa för oss är kanske att politiska ledare måste veta när de ska sluta, säger Hazel Blears.

Labour möter nu första gången ett rejält motstånd från det konservativa partiet Tories och dess ledare David Cameron. En nyligen gjord opinionsmätning visar att 35 procent av de tillfrågade föredrar Cameron som premiärminister, medan Blairs troliga efterträdare Gordon Brown noterar 32 procent.

”Ett tufft test”
Hazel Blears uttrycker sig mest positivt om framtiden, men erkänner att Labour kommer att ställas inför en svår prövning.

– Har vi en regeringsgen i vårt DNA, som gör att vi kan fortsätta styra? Annars kommer vi inte att göra det. Det är testet och det är ett tufft test, säger Hazel Blears.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".