Här ska templet ligga.

Kupp försenar svenskt buddhisttempel

Det planerade bygget av ett buddhisttempel i Fredrika i Lappland äventyras nu av militärkuppen. Kontaktpersoner i thailändska regeringen har nu tvingats avgå och nu måste kommunen bygga upp ett nytt kontaktnät.

Åsele i Lappland är kanske den kommun i Sverige som har störst kontakt med Thailand. Här planeras bygget av Europas största buddhisttempel dit man räknar med att locka 100 000 besökare per år.

Försenat arbete
Men nu när det varit militärkupp i Thailand äventyras planerna på att Åsele kommun ska bli en vallfartsort för buddhister och andra som vill besöka templet, säger Åseles socialdemokratiska kommunalråd Bert-Rune Dahlberg.

– Själva starten av templet kan bli försenad genom att det kontaktnät vi byggt upp mot den förra regeringen i Thailand inte finns kvar. Regeringen är avsatt nu, nu måste vi söka nya kontakter mot den nya regeringen, säger han.

I Åsele och omgivande kommuner hoppas man mycket på tempelbygget i lilla samhället Fredrika. Byggstart har varit planerad till våren 2007.

För bärplockare
Templet ska finansieras med privata medel men också med pengar från thailändska staten, berättar kommunalrådet.

Idén att bygga templet föddes när thailändskor som utvandrat till Sverige lockade landsmän att komma hit och plocka bär.

Ledande buddhister ville bygga ett tempel i Europa och platsen kom att bli Fredrika i Åsele kommun.

Lugn och ro
Här finns ju en anknytning till Thailand och buddhism och här finns också lugn och ro. Kommunledningen har satsat helhjärtat på idén. Förhoppningen är att locka fler turister till denna avfolkningsbygd.

Sören Burman driver Fredrikas enda matbutik.

– Visst är förhoppningen stora. Jag hoppas att utvecklingen stoppas med alla tomma hus som står, säger han.

Nu är kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg orolig över att banden med Thailand ska försämras.

Inte blir det bättre av att det finns 400 missnöjda thailändska bärplockare i kommunen. De säger att de har fått mindre betalt än de blivit lovade.

Företag polisanmält
De har gjort polisanmälan mot ett bäruppköparföretag och åklagare har inlett förundersökning.

Kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg tycker att thailändarna jobbar under slavkontrakt.

– En av dem hade plockat för 90 000 och hade 20 000 kvar när han skulle hem. Det är för hemskt. Reder inte det här ut sig tror jag inte de kommer tillbaks, säger han.

Bärplockaren Phitsamai Ruengansin som kämpar för att få ut den lön hon hoppats på känner sig bedragen, hon säger att vi är inga djur, vi är människor.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".