Utbildningsbehov i narkomanvården

En stor del av den narkotikavård som byggdes upp under 70- och 80-talen har försvunnit i 90-talets nedskärningar, och det är fortsatt oklart hur narkotikafrågan konkret ska lösas.
Under onsdagsmorgonen har Ekot rapporterat att en förklaring kan vara bristen på nationella riktlinjer för narkotikavården, ett förslag från socialstyrelsen väntas först i höst, men det finns andra förklaringar också, brist på vidareutbildning. En annan förklaring är bristen på kunskap om de nya behandlingar som trots allt finns, säger Tom Palmstierna, sektionschef vid Beroendecentrum i Stockholm som har hand om den specialicerade missbrukarvården i Stockholms län: – Det är en av våra flaskhalsar, många nya behandlingsmetoder som är dokumenterat effektiva, men vi har inte tillräckligt många som kan de behandlingsmetoderna. Vad ska man göra åt det då? – Man måste satsa på utbildning utav de behandlare som finns, för det finns många engagerade, duktiga, självlärda personer som sysslar med beroendebehandling, som behöver få hjälp att bli ännu duktigare genom att satsa på utbildning på bred front. Man klarar inte av det ensam att ta till sig allting som kommer, som är nytt, svarar Palmstierna. Och det handlar inte bara om vidareutbildning åt dem som jobbar på fältet, på behandlingshemmen, inom sjukvården och inom socialtjänsten; också forskningen kring behandling av narkotikamissbrukare borde enligt Palmstierna få bättre förutsättningar. Idealet vore enligt honom e t t centrum för utbildning och forskning kring hur man kan hjälpa missbrukare. Då får man samtidigt en utbildning som hänger med i tiden. – För att man inte ska fastna och bli konservativ, och inte hänga med i vad det är som utvecklas i övrigt bör man nog ligga i närheten utav, eller vara anknuten till ett universitet eller en forskningsverksamhet som har tillräckligt mycket utav kunskapsinhämtande, och också kan följa upp nya behandlingsformer, så att vi kan få in nya behandlingsformer som förmodligen kommer att vara effektiva men som vi idag inte vet hur de ska användas och hur effektiva de kommer att vara, säger Tom Palmstierna.
Tobias Sandblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista