Lugn demonstration i Budapest

På lördagskvällen samlades tiotusentals ungrare framför parlamentsbygganden i Budapest för att protestera mot den sittande regeringen. Polisen var väl förberedd och fruktade kravaller, men veckans största demonstration avlöpte lugnt.

Med parlamentets sagolika fasad med torn och tinnar som fond sjöng artister nationalromantiska ungerska pärlor. Det var vackert och lugnt. Med humorn som vapen häcklade några studenter den sittande premiärministern och hans vulgära språk.

Kontrasten kunde inte ha varit större till kravallerna i början av veckan. Då stormades tv-huset stormades och bilar sattes i brand.

Motorburna demonstranter
Om något dramatisk skedde, så var det då sex motorcyklister rullade in på torget med smattrande motorer. Klädda i svarta skinnställ, steg de långhåriga förarna av, som om satan var på besök. Uppståndelsen var stor. Vad skulle nu hända? Ingenting.

De kom från landsorten och hade tagit sig till Budapest som många andra för att demonstrera, trots att det största oppositionspartiet avblåst sin manifestation.

Klingade av
Klockan tio började de flesta gå hem.

– Jag har arbetat hela dan, jag är trött sa Katalin Kiss, som hoppas att premiärministern avgår.

– Vi kan inte ha en ledare som ljuger och har ett språk så vulgärt att man tror han talade på en bordell.

Men få tror att 20 000 under bar himmel, denna kväll har någon politisk betydelse.

Kristian Åström, Budapest
kristian.astrom@sr.se