Narkotikaligor i Mexiko trappar upp våldet

I Mexiko växer oron över narkotikamaffiornas allt mer provocerande våld; uppgörelser mellan olika gäng, poliser som halshuggs, kritiska journalister som avrättas. Enligt polisen står knarkmaffiorna bakom över 700 mord bara i år.

Mexikos president Vicente Fox berömmer sig över att under hans sex år vid makten så har fler maffiabossar än någonsin tidigare gripits och satts i fängelse.

Den senaste var El Tigrillo, den yngste i den ökända klanen Arellano Felix, chef för Mexikos våldsammaste knarkkartell med högkvarter i Tijuana på gränsen mot USA.

Colomias efterträdare
Men trots de framgångarna menar många att Mexiko redan har övertagit Colombias roll som centrum för handeln med kokain och heroin. Knarkmaffiornas våld har inte bara fortsatt, utan har blivit än värre och än mer utmanande.

Vid flera tillfällen de senaste månaderna har offren halshuggits och deras huvuden har placerats på väl synliga platser försedda med varnande meddelanden till poliser och journalister att hålla tassarna borta.

Tunnel under gränsen
Det är främst, men inte enbart, i gränsstäderna i norr som maffiornas makt känns av. I Nuevo Laredo, till exempel, upptäcktes för inte så länge sen en kilometerlång, tekniskt avancerad tunnel som på 15 meters djup korsade gränsen.

Men det handlar inte enbart om narkotikasmuggling norrut.

I gränsstäderna sägs maffiorna kontrollera allt; från utfärdandet av körkort till de anställda vid tullen till en stor del av poliskåren.

Elitsoldater
Flera av maffiorna har anställt arbetslösa guatemalanska elitsoldater, så kallade kaibiles, som ofta är bättre beväpnade och har en mer avancerad militär träning än sina mexikanska motsvarigheter.

Det är därför inte alls säkert att planerna på att sätta in militär i kampen mot knarkmaffiorna kommer att leda till resultat, förutom än mer våld.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se