Thailändsk aktivist kritisk till kuppen

Uppdaterad 16:10
De thailändska soldaterna får blommor av lättade thailändare efter maktövertagandet. Men det är inte alla som är glada åt kuppen. Ekots korrespondent har träffat en människorättsaktivist som är starkt kritisk mot militärkuppen.

– Man bygger inte demokrati på militärkupper. Man reformerar inte politiken genom militärkupper. Det är bara ett steg tillbaka, säger professor Giles Jai Aungpakorn.

Han kan inte hålla tårarna tillbaka när han talar om sin far, även han demokratiaktivist, som drevs bort från Thailand vid en annan militärkupp för 30 år sedan.

– Min far stod upp mot militären. Han jagades ut ur landet av en mordlysten mobb, säger Giles Jai Aungpakorn.

Ville se Thaksin avgå
Han är statsvetare vid Bangkoks ledande universitet och var tidigare en ledare i kampen för att få den folkvalde men korruptionsanklagade premiärminister Thaksin Shinawatra att avgå.

Nu är han lika passionerat övertygad om att militärkuppen var fel sätt.

– Vill man ändra på regeringen ska man göra det genom demokratiska påtryckningsmedel. Så kan man bygga en bättre demokrati, säger Giles Jai Aungpakorn.

Många glada åt kuppen
Men än så länge är de som öppet demonstrerar mot kuppgeneralerna en liten minoritet. Till stridsvagnarna som står på strategiskt viktiga platser kommer många thailändare för att ge soldaterna blommor.

En ung student säger att kuppen var bra, det enda sättet att få bort Thaksin.

– Jag står på soldaternas sida. Thaksin är ingen bra människa. Han fuskar, säger studenten.

Lovar nytt val
Många thailändare verkar lättade över att den politiska turbulensen kring den omstridde Thaksin verkar över, åtminstone för tillfället.

Generalerna säger att de ska tillåta val om ungefär ett år, och att en civil premiärminister snart ska utses. De säger också att de tänker gå till botten med korruptionsryktena kring den störtade regeringen.

Militärjuntan har stängt hundtals radiostationer på landsbygden, där den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra hade starkt stöd. Juntan säger att åtgärden ska förhindra oroligheter.

Juntan förbjuder också all politisk verksamhet på by-, distrikt- och provinsnivå, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista