Kina fördömer USA-beslut

I Kina beräknas den strikta familjeplaneringen ha förhindrat 300 miljoner födslar sedan enbarnspolitiken infördes i början av 80-talet. Men regeringen avvisar anklagelserna om att kvinnor tvingas till aborter och tvångssteriliseras, och fördömer det amerikanska beslutet att dra in anslaget till FN:s befolkningsorgan UNFPA.
En talesman för den statliga familjeplaneringskommissionen i Peking uppger att FN:s anslag inte tas i anspråk för några aborter i de 32 län där världsorganisationen medverkar med finansiering av utbildning i familjeplanering och mödravård. - FN:s befolkningsorgan har varit till god hjälp i några av de fattigaste delarna av Kina, säger han. USA:s beslut kritisera Men om insatserna nu inte kan fullföljas får det ändå bara marginell betydelse för det omfattande kinesiska famljeplaneringsprogrammet. Ändå kritiserar Kina USA:s beslut att att dra in anslagen till UNFPA.. Kina försvarar familjeplaneringen Påståendena av famljeplaneringen i Kina genomdrivs med tvång är falska, hävdar man. Men uppgifterna om motsatsen är många. Amnesty har andra uppgifter Amnesty International har i sina rapporter pekat på att utbredd och systematisk tortyr i Kina också används av polis och lokala partiorgan för att genomdriva enbarnspolitiken. Detta betyder beordrade aborter och tvångssterilisering. Flickfoster aborteras Enbarnspolitiken leder till att framförallt flickor aborteras. En son står högst på önskelisten i de flesta kinesiska familjer som skaffar barn. Uppgifter talar om att uppemot en miljon kvinnliga foster tas bort varje år. Tiotusentals nyfödda flickor överges. Oönskade bebisar hittas på Pekings soptippar. Leder till kvinnounderskott Forskare varnar nu för ett alarmerande kvinnounderskott i Kina. Miljontals unga män kommer inte att kunna bilda familj. Brottslighet och prostitution kommer att öka. Männen hävdar sin rätt En ny kontroversiell familjeplaneringslag införs nu i Kina.Den ger varje gift man rätten att få ett barn. Kritiker hävdar att denna lag bäddar för våldtäkt inom äktenskapet. Men familjeplaneringen i världens folkrikaste land uppges ha förhindrat 300 miljoner födslar under de senaste 20 åren. Det är ett viktigt framsteg anser makthavarna i Peking.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista