Delade meningar om gäng i Landskrona

Uppdaterad 16:48
Polisen i Landskrona kritiseras nu för att tala om välorganiserade kriminella gäng bestående av unga invandrarkillar utan belägg. Rädslan för de kriminella gängen har skapat en hätsk stämning och pekas ut som en orsak till Sverigedemokraternas stora framgångar i kommunalvalet.

Så här berättar en ung invandrarkille:

– Man blir stoppad varje helg. De tar namn, man blir fotad och så helt utan anledning. De säger ”var ska du? gå hem” och ”ser vi dig en gång till tar vi dig hem” och så. Jag tror de vill jävlas med oss och imponera på folk genom att stoppa ungdomsgängen och kontrollera dem och så, säger Alban Bahtiri.

Det här förnekas av polischefen Tom Jensen. Han säger att polisen bara ingriper när de bevittnar kriminalitet.

Pekar ut grupp
Våldsbrottsligheten ligger på en hög nivå i Landskrona och risken för att bli utsatt för ett våldsbrott är betydligt större än i grannkommunen Malmö, säger han.

Ungdomsgängen är ett allvarligt problem i staden enligt Tom Jensen, och han drar sig inte för att peka ut vissa invandrargrupper.

– Det bor ju drygt åtta tusen barn och ungdomar i Landskrona. 50 är grovt kriminella. Deras organisation börjar likna den kriminalitet som finns bland vuxna brottslingar. Bland de 50 mest brottsaktiva ungdomarna är invandrarungdomar, framförallt albanska pojkar, klart överrepresenterade, säger Tom Jensen.

Annan uppfattning
Men stämmer det här? Inte om man får tro Eva Isacsson Ståhl, chef för familjeenheten på socialtjänsten i Landskrona, som arbetar i nära samarbete med polisen.

– Organiserade är de inte. Det är ungdomar som känner varandra och som umgås. Ibland är den ene med, ibland är den andre med. Men gäng är det inte i den formen att man tänker organiserad kriminalitet, vilket man lätt gör när man pratar gäng, säger Eva Isacsson Ståhl.

– Det är svenska pojkar, pojkar från Kosovo och från andra delar av världen.

Rädda föräldrar
Men rädslan för gängen har lett till att Landskrona blivit mer segregerat och efter mörkrets inbrott håller sig svenskar borta från centrum av stan där många invandrare bor, säger Landskronabon Alban Bahtiri.

– Man kan inte umgås med någon svensk, för i vår skola är det 98 procent utlänningar. Efter allt som har hänt vill deras föräldrar inte heller att de ska gå ut på stan och vara ute med utlänningar. Folk har fått för sig att alla utlänningar går ut och slåss.

Så svenskarna håller sina ungdomar hemma?

– Jag vet inte om de är hemma, men de håller dem ifrån stan och centrum, säger Alban Bahtiri.

Lokaltidningen HD NST (Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar) har flitigt rapporterat om de kriminella ungdomsgängen. Tidningen har fått kritik för att med hjälp av överdrifter ha underblåst folks rädsla och bäddat för Sverigedemokraternas valframgångar. Var fjärde väljare röstade på partiet i kommunalvalet.

– Det står ju dagligen i tidningar, och alla som rör sig i staden vet ju att det är mest invandrargäng som håller på med detta, säger Svenny Håkansson, vice ordförande för partiet i Landskrona.

”Olyckliga uttalanden”
Eva Isaksson Ståhl anser också att polischefen Tom Jensen har en viss skuld genom att han vid några tillfällen uttalat sig om ungdomars kriminalitet utan att haft täckning för det.

– Ibland har det gjorts olyckliga uttalanden. I någon sorts vilja att vara tillmötesgående och svara på frågor och säga saker som kanske inte alltid riktigt stämmer med hur det ser ut i konkret verklighet, säger Eva Isaksson Ståhl.

Vill tona ner det hela
Biträdande polischefen Mats Karlsson vill nu i motsats till sin chef tona ner gängens betydelse.

– Det är väldigt flyktiga konstellationer som uppstår och förändras hela tiden. Jag tycker inte att vi ska förneka problemet, men vi måste vara försiktiga med kategoriska uttalanden, för jag har varit med om medborgare som har ringt till mig och sagt att ”det var ett gäng som gjorde det, alla hade kepsar”. Bara för att man hade keps och var ungdom var man med i ett gäng. Men mig veterligen är det väldigt många ungdomar som har keps, säger Mats Karlsson.

Hävdar samarbete
Sverigedemokraterna vann många röster på att tala om invandrarnas kriminalitet och Svenny Håkansson hävdar att man har ett nära samarbete med polisen.

– Vi har ju vissa förbindelser med vissa polismän, och vi vet ju i stort sett hur det ser ut i Landskrona, utan att nämna några namn eller någonting.

Helt fel, enligt närpolischef Tom Jensen.

– Det är ett samarbete som jag absolut inte känner igen, säger Tom Jensen.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Lotta Malmstedt
lotta.malstedet@sr.se


Fler artiklar ur Ekots serie om Landskrona:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista