ETA:s tålamod tryter

I Baskien har separatistorganisationen ETA meddelat att den inte kommer att överge sina vapen innan Baskien har blivit självständigt. Uttalandet gjordes sent på lördagen och är ytterligare ett bevis på att fredsprocessen vacklar.

Den 22 mars i våras deklarerade en kvinnlig ETA-ledare med dolt ansikte en varaktig vapenvila. En tid senare öppnade Spaniens premiärminister Zapatero dörren för en fredsdialog med separatisterna.

Men inga formella samtal har ännu kommit igång.

Läste och försvann
Och nu, på lördagen, under en högtid utomhus med omkring tusen deltagare, passade tre ETA-medlemmar på att läsa upp ett nytt meddelande.

– Vi fortsätter vår kamp med vapnen i hand tills vi når ett fritt, socialistiskt Baskien, sa de och sköt sju skott i luften, ett för varje baskisk provins, innan de försvann i skogen.

Uttalandet är en positionering inför en förhandlingsprocess, där parterna står långt från varandra, men kan också tolkas som att separatisternas tålamod tryter.

Attentat och strider
Den senaste veckan har flera mindre attentat utförts och gatustrider brutit ut. Om inte den spanska regeringen gör några framsteg före den 15 oktober, kan ETA komma att ompröva vapenvila, skriver tidningen ABC, som säger sig citera säkra ETA-källor.

Den allmänna stämningen i regionen är att våldet inte är över.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se