ABB-aktie rasar efter rapporten

Den svensk-schweiziska verkstadskoncernen ABB:s aktie rasar på Stockholmsbörsen efter halvårsrapporten som presenterades i dag. ABB:s vinst var lägre än väntat och betydligt lägre än vinsten under andra kvartalet i fjol.
Vd Jörgen Centerman försöker trots allt vara positiv, och säger att vinsten främst dragits ner av engångsposter. Resultatet före skatt uppgår till drygt 2 miljarder kronor för första halvåret i år, jämfört med 4,7 miljarder samma period förra året. Det var också några hundra miljoner sämre än analytikerna förväntat sig. ABB har nu genomfört delar av det besparingsprogram som presenterades för ett år sen, och antalet arbetstillfällen har minskats med knappt 11.000 till 150.000. Men det finns också positiva tecken i rapporten. Antalet nya beställningar, som är en viktig del för ABB, fortsätter att öka.Den positiva trenden från första kvartalet håller i sig, och under andra kvartalet har beställningsingången ökat med 10 procent. Vd Jörgen Centerman tror att trenden håller i sig och att nästa halvår blir ännu bättre. Trots att Percy Barneviks och Göran Lindahls uppmärksammade pensionsavtal i miljardklassen och trots att ABB under fjolåret drabbades av redovisningsfiffel vid Londonkontoret, där två chefer sparkades, planerar ABB inte att se över sina redovisningsrutiner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".